Στην Ψηφιακή Έκθεση Εικονικής Πραγματικότητας (VR) του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) μπορείτε να περιηγηθείτε στα παραδοτέα έργα του Τοπικού Δικτύου Αγωγής Υγείας Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας
«Μαζί... με ασφάλεια στο διαδίκτυο!!!»
που συνδιοργανώθηκε το ακαδημαϊκό/σχολικό έτος 2021-2022 από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.
Συμμετείχαν τα Δημοτικά σχολεία: 24o Πατρών, Πειραματικό Πανεπιστημίου Πατρών, Ειδικό Κωφών και Βαρηκόων Πατρών, Καλαβρύτων, Κάτω Καστριτσίου, Ροϊτίκων, Τέμενης, Χαλανδρίτσας
Συνδεθείτε στην περιοδική έκθεση στη διεύθυνση: https://framevr.io/stmuseum-ygeia-2022 μέσω του προγράμματος περιήγησης Firefox Mozilla ή Google Chrome.
Οδηγίες σύνδεσης
- Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμον επιλέξτε “Join Room”
- Ψηφιακός Χαρακτήρας / άβαταρ: Ακολούθως μπορείτε προαιρετικά να ορίσετε το όνομα και την εμφάνιση του avatar σας, δεδομένου ότι στον χώρο μπορούν να εισέλθουν και άλλοι χρήστες. Για γρήγορη πρόσβαση συνίσταται να αποδεχθείτε την τυχαία πρόταση του συστήματος επιλέγοντας “Accept”.
- Ήχος: Ακολούθως το σύστημα θα ζητήσει πρόσβαση στο μικρόφωνό σας, ώστε να μπορείτε να επικοινωνήστε με άλλους χρήστες. Πατήστε “Allow” στο σχετικό μήνυμα. Σημειώνεται ότι το μικρόφωνο μπορεί να μπει σε σίγαση αμέσως μετά και κατά τη διάρκεια της παραμονής στην ψηφιακή έκθεση.
- Δοκιμή ήχου - τελευταίο βήμα πριν μπείτε στην Έκθεση: δοκιμάστε προαιρετικά αν λειτουργεί το μικρόφωνο και ο ήχος του Η/Υ σας. Συστήνεται να επιλέξετε την επιλογή “Mute my microphone” ώστε το μικρόφωνό σας να είναι εξ ορισμού σε σίγαση.
- Πατήστε ”Enter Room” για να εισέλθετε στην έκθεση!
Για να περιηγηθείτε & επικοινωνήσετε στην έκθεση
- Κίνηση: Χρησιμοποιήστε τα βελάκια του πληκτρολογίου ↑↓←→ (πάνω, κάτω, αριστερά, δεξιά) για να κινηθείτε. Πατήστε το βέλος ↑ «πάνω» για να προχωρήσετε μπροστά, το βέλος ↓ «κάτω» για να οπισθοχωρήσετε. Με τα βέλη ←→ κινήστε με πλάγια βήματα, χωρίς «στροφή του κεφαλιού».
- Στροφή: Προκειμένου να αλλάξετε κατεύθυνση και να «στρέψετε το κεφάλι σας» στο εικονικό περιβάλλον και να δείτε τι υπάρχει προς τα αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω, χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας κάνοντας αριστερό κλικ στη μέση της οθόνης + σέρνοντας το ποντίκι αριστερά ή δεξιά.
Όταν στρίψετε στην επιθυμητή κατεύθυνση, π.χ. προς μια πόρτα αριστερά ή δεξιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βέλος του πληκτρολογίου ↑ για να περπατήσετε προς τα εκεί.
- Διάδραση με εικόνες: Για να δείτε ένα αντικείμενο μπορείτε είτε
α) να κινηθείτε κοντά του ώστε να το μελετήσετε, είτε
β) να κάνετε δεξί κλικ επάνω του. Τότε εστιάζετε αποκλειστικά επάνω του και μπορείτε να το περιεργαστείτε, π.χ. να εστιάσετε πάνω του χρησιμοποιώντας τη ροδέλα του ποντικιού σας. Για να επιστρέψετε στο δωμάτιο πατήστε Esc στο πληκτρολόγιό σας ή εναλλακτικά Χ ή View στο παράθυρο του αντικειμένου.
- Διάδραση με pdf: Στην έκθεση θα βρείτε εκτός από εικόνες επίσης παρουσιάσεις pdf καθώς και βίντεο. Στα pdf μπορείτε να αλλάξετε την εμφανιζόμενη διαφάνεια κάνοντας αριστερό κλικ με το ποντίκι σας στα κουμπιά < και > που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιο του αντικειμένου.
- Διάδραση με βίντεο: Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε και σταματήσετε ένα αναρτημένο βίντεο χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιό του όταν οδηγήσετε εκεί το ποντίκι σας.
- Επικοινωνία με ήχο: Για να ενεργοποιήσετε (αλλά και για να κλείσετε το μικρόφωνό σας) πατήστε το κουμπί ”Voice” στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
- Επικοινωνία με κειμενομηνύματα (chat): Για να ανοίξετε (αλλά και για να κλείσετε το chat της έκθεσης) πατήστε το κουμπί ”Chat” στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Στο δεξί πλαίσιο που θα ανοίξει, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα γραπτό μήνυμα που θα δουν δημοσίως οι άλλοι συνδεδεμένοι χρήστες της έκθεσης.
Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (virtual reality, VR) Mozilla Hubs. Στην ψηφιακή έκθεση μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση έως 40 επισκέπτες μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μικροφώνου και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat).
Πίνακας Συντελεστών ΨΕ Εικονικής Πραγματικότητας
Συντονισμός: Πένυ Θεολόγη-Γκούτη
Σχεδιασμός και Δημιουργία-Ανάπτυξη 3D περιβάλλοντος VR: Στέλιος Μυστακίδης
Διοικητική υποστήριξη: Αθηνά Πυλαρινού
Τεχνική υποστήριξη: Στέλιος Μυστακίδης