Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας αποτελεί έναν ευχάριστο χώρο άτυπης εκπαίδευσης, πειραματισμού, συνεργασίας, απόκτησης γνώσης και εμπειρίας, αλλά και διασκέδασης. Λειτουργεί στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Θεσμοθετήθηκε το 2001, ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών και άνοιξε στο κοινό το 2009. Απευθύνεται όμως σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και σε κάθε άτομο, που θα ήθελε να γνωρίσει κάποιες πτυχές των επιστημών και της τεχνολογίας με απλό και ευχάριστο τρόπο.
Στο ΜΕΤ λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα «Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας» και διοργανώνεται ένας αριθμός περιοδικών εκθέσεων κάθε χρόνο με θέματα που άπτονται των επιστημών και της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος, αλλά και της σχέσης της επιστήμης με την τέχνη.
Ένας σημαντικός αριθμός σεμιναρίων, επιμορφωτικών ή ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων οργανώνονται κάθε χρόνο με θέματα που σχετίζονται με τη μόνιμη ή τις περιοδικές εκθέσεις του, την εκπαίδευση, τις σπουδές, την καινοτομία, τον εθελοντισμό, συχνά σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας, αλλά και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου μας. Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές όχι μόνο να επισκεφτούν τις εκθέσεις του και να παρακολουθήσουν τις ποικίλες δραστηριότητές του, αλλά και να συμμετάσχουν στην οργάνωση και υλοποίηση των περιοδικών εκθέσεων, των εκπαιδευτικών δράσεων, των εκδηλώσεών του και όλων των δραστηριοτήτων του μέσω εθελοντισμού, παιδαγωγικής επάρκειας και πρακτικής άσκησης.
Οι κύριοι στόχοι του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Π. Π. είναι:
- Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την κοινωνία και η δημιουργία ενός διαλόγου με αυτήν.
- Ο επιστημονικός και τεχνολογικός γραμματισμός των φοιτητών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.
- Η σύνδεση των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης.
- Η διάδοση της επιστήμης σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα.
- Η επαφή του κοινού με την πρόοδο της επιστήμης και τα τελευταία επιτεύγματά της.
- Η κατανόηση θεμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα οποία το κοινό είναι καθημερινά σε επαφή και αγνοεί ή θα ήθελε να μάθει περισσότερα.
- Η δημιουργία ενός σημαντικού εκπαιδευτικού εργαλείου για τη διδασκαλία της Ιστορίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να αποκτήσει βιώματα.
- Η κάλυψη της έλλειψης Τεχνικών Μουσείων στην Ελλάδα και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα.
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, ασχολείται με την απόκτηση, συντήρηση και μελέτη (καταγραφή, τεκμηρίωση, αξιολόγηση) αντικειμένων των Επιστημών και της Τεχνολογίας που αφορούν κατ' αρχάς τα υπάρχοντα στον Πανεπιστημιακό χώρο. Τα αντικείμενα αυτά αφού μελετηθούν και συνδυαστούν, αποθηκεύονται, ή εκτίθενται στο χώρο του Mουσείου, για να συμβάλουν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία (σύμφωνα με τον ορισμό του Μουσείου που δίνεται στο άρθρο 2, παρ.1 του καταστατικού του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων του ICOM).
Αναλυτικά οι βασικές δραστηριότητες του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας για το κοινό είναι οι:
- Μόνιμη έκθεση «Οι Τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας»
- Περιοδικές εκθέσεις
- Εκπαιδευτικές δράσεις και ξεναγήσεις για διάφορες ομάδες κοινού
- Επιμορφωτικές Ημερίδες και σεμινάρια
- Ενημερωτικές και Ψυχαγωγικές Εκδηλώσεις
- Θεματικά Δίκτυα σχολείων σε συνεργασία με τις καινοτόμες δράσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί
- Άλλες δράσεις
Οι ερευνητικές, εκπαιδευτικές και άλλες δραστηριότητες του Μουσείου, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και με άλλους φορείς της εκπαίδευσης, των επιστημών της τεχνολογίας και του πολιτισμού.