Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών
Ψηφιακή Έκθεση στο Metaverse «Εκπαιδευτικών δωματίων με θέμα το αυτοκίνητο»
Άνοιξε για τους επισκέπτες μια ξεχωριστή, ψηφιακή έκθεση του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (ΜΕΤ) στο Metaverse, παρουσιάζοντας τα εκπαιδευτικά δωμάτια που έλαβαν διάκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό δημιουργίας εκπαιδευτικών δωματίων διαφυγής με θέμα το αυτοκίνητο που υλοποίησε το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλδας στην Πάτρα σε συνεργασία με τα Τμήματα Πολιτιστικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΚΑΠ.
Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) FrameVR στο Metaverse, επιτρέποντας την ταυτόχρονη πρόσβαση έως και 15 επισκεπτών μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ήχου (ομιλίας), βίντεο και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat) ανταλλάσσοντας με αυτό τον τρόπο τις εντυπώσεις τους για τα εκθέματα των παιδιών.
Συνδεθείτε στην ψηφιαική έκθεση μέσω του προγράμματος περιήγησης Firefox Mozilla ή Google Chrome στη διεύθυνση https://framevr.io/stmuseum-escaperooms-2023.
Συνοπτικές Οδηγίες σύνδεσης και χρήσης
1. Αφού ανοίξετε τον σύνδεσμο γράψτε το όνομά σας κι επιλέξτε “Connect”
2. Κίνηση: Χρησιμοποιήστε τα βελάκια του πληκτρολογίου ↑↓ (πάνω, κάτω) για να κινηθείτε. Πατήστε το βέλος ↑ «πάνω» για να προχωρήσετε μπροστά, το βέλος ↓ «κάτω» για να οπισθοχωρήσετε.
3. Στροφή: Με τα βέλη ← και → αλλάζετε κατεύθυνση κίνησης και στρέφετε το βλέμμα σας αριστερά ή δεξιά αντίστοιχα. Εναλλακτικά, χρησιμοποιείτε το ποντίκι σας πατώντας και κρατώντας το αριστερό κουμπί του ποντικιού στη μέση της οθόνης + σέρνοντας το ποντίκι αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω. Όταν στρίψετε στην επιθυμητή κατεύθυνση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το βέλος του πληκτρολογίου ↑ για να περπατήσετε προς τα εκεί.
4. Διάδραση με αντικείμενα: Για να δείτε ένα αντικείμενο, μπορείτε να κινηθείτε κοντά του ώστε να το μελετήσετε. Κάποια αντικείμενα σας επιτρέπουν κάνοντας κλικ επάνω τους να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας, ενώ άλλα ανοίγουν υπερσυνδέσμους στον παγκόσμιο ιστό (www).
5. Διάδραση με pdf: Στην έκθεση θα βρείτε εκτός από εικόνες επίσης παρουσιάσεις pdf καθώς και βίντεο. Στα pdf μπορείτε να αλλάξετε την εμφανιζόμενη διαφάνεια κάνοντας αριστερό κλικ με το ποντίκι σας στα κουμπιά < και > που εμφανίζονται δίπλα στο πλαίσιο του αντικειμένου.
6. Διάδραση με βίντεο: Αντίστοιχα, μπορείτε να ξεκινήσετε και σταματήσετε ένα αναρτημένο βίντεο χρησιμοποιώντας τα κουμπιά που εμφανίζονται μέσα στο πλαίσιό του όταν οδηγήσετε εκεί το ποντίκι σας.
7. Επικοινωνία με ήχο: Για να ενεργοποιήσετε (αλλά και για να κλείσετε το μικρόφωνό σας) πατήστε το κουμπί ”Voice” στο κάτω μέρος της οθόνης σας.
8. Επικοινωνία με κειμενομηνύματα (chat): Για να ανοίξετε (αλλά και για να κλείσετε το chat της έκθεσης) πατήστε το κουμπί ”Chat” στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης σας. Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα γραπτό μήνυμα που θα δουν δημοσίως οι άλλοι συνδεδεμένοι χρήστες της έκθεσης.
Η ψηφιακή έκθεση υλοποιήθηκε στο τρισδιάστατο περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR) FrameVR στο Metaverse. Στην ψηφιακή έκθεση μπορούν να έχουν ταυτόχρονη πρόσβαση έως 15 επισκέπτες μέσω εξατομικευμένου ψηφιακού χαρακτήρα (άβαταρ). Οι επισκέπτες αν το επιθυμούν, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ήχου, βίντεο και σύντομων γραπτών μηνυμάτων (chat).
Πίνακας Συντελεστών για τη δημιουργία της ψηφιακής Έκθεσης «Ονειρεύομαι το μέλλον: Μεταμορφώνοντας τη Δημιουργική γραφή σε Ψηφιακή Δημιουργία» στο Metaverse:
Συντονισμός-Επιμέλεια: Πένυ Θεολόγη-Γκούτη
Σχεδιασμός- Δημιουργία 3D περιβάλλοντος VR: Στέλιος Μυστακίδης
Τεχνική υποστήριξη: Στέλιος Μυστακίδης
Powered by iCagenda
Δευ | Τρι | Τετ | Πεμ | Παρ | Σαβ | Κυρ |
---|---|---|---|---|---|---|