Europe, Athens

Ένα αντικείμενο κάθε μήνα

Αραγωνίτης

Το Αντικείμενο του Μήνα
Argonite
  1 Οκτώβριος 2024 - 31 Οκτώβριος 2024

  Μουσείο Επιστημών & Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών

Ο αραγωνίτης είναι ορυκτό και αποτελεί ένα είδος ασβεστίτη. Το όνομά του (αποδόθηκε το 1797) προέρχεται από την περιοχή Μολίνα ντε Αραγόν της Ισπανίας, όπου απαντούν πολύ όμορφα δείγματά του. Το χρώμα του είναι συνήθως λευκό, αλλά μπορεί να είναι άχρωμο, κίτρινο ,τεφρό, ρόδινο, μαύρο και πολύχρωμο λόγο προσμίξεων. Η λάμψη του είναι Υαλώδης, ρητινώδης και είναι σχετικά μαλακό. Ως κρυσταλλική μορφή ανθρακικού ασβεστίου (CaCO₃), έχει σημαντική γεωλογική και βιομηχανική αξία.

Κοιτάσματα Αραγωνίτη στην Ελλάδα υπάρχουν στα Σπήλαια Δυρού & Αλιστράτη, σε θαλάσσιες αποθέσεις στο Αιγαίο & το Ιόνιο πέλαγος και σε ασβεστολιθικά πετρώματα σε στερεά Ελλάδα & Πελοπόννησο (Πολύ μικρά κοιτάσματα). Δεν υπάρχουν βιομηχανίες εξόρυξης.

Ο αραγωνίτης χρησιμοποιείται στην παραγωγή ασβέστη και τσιμέντου, ενώ αποτελεί σημαντικό συστατικό σε δομικά υλικά. Έχει ρόλο στην οικολογία, καθώς συμβάλλει στην αποθήκευση άνθρακα. Επίσης, ορισμένες μορφές αραγωνίτη χρησιμοποιούνται σε κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα.

 

Telephone
Email
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

List of Dates (Page event details)


  • From 1 Οκτώβριος 2024 to 31 Οκτώβριος 2024

Powered by iCagenda

Ημερολόγιο

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ

Ενημερωτικό Δελτίο Ανα-ΜΕΤ-άδοση